Kdaj začeti?


Devet do šest mesecev prej.

S svojima družinama se pogovorita o datumu poroke. Ne pozabite upoštevati čas praznikov ali počitnic. Ko se dogovorita o načinu poroke; ali bo samo civilna in ali bo tudi cerkvena.

- UPRAVNA ENOTA - zbereta potrebne dokumente.

- CERKEV - prijava pri domačem župniku za poročni obred in prijava na tečaj "priprava na zakon".

- RESTAVRACIJA - preizkusita hrano, ki jo ponujajo. Oglejta si velikost plesišča. Rezervirajta svoj termin.

- CELOSTNI NAČRT - kakšna bo vsebinska rdeča nit poroke, kakšna bo vodilna barva (obleka, cvetje, dekoracija prostora), kakšen bo videz in stil tiskovin (vabila,  jedilni listi, sedežni red, konfeti, zahvale).

- PRORAČUN - določita proračun, ki je na voljo in znesek, katerega bi si še lahko privoščila.

- OBLEKA - naj bo lepa kakor sanje. Naj bo usklajena z ženinovo. Izberita svojega ponudnika. Poskrbita za čevlje in ostale dodatke (okras na glavi, nakit, blazinica za poročna prstana, podvezica, romantično perilo, ...

Šest mesecev pred poroko

- SEZNAM GOSTOV - napišita seznam gostov. Preudarita kateri gostje bi bili navzoči pri katerem obredu; na primer na sprejemu po civilnem obredu, po cerkvenem obredu, ali na praznični svatbi.

POROČNI PRIČI IN DRUŽICE - vse, ki si jih želita, vprašajta, ali so vama pripravljeni ustreči. Vabimo jih med prvimi, vendar, za starši.

- TISKOVINE - premislita o obliki in vrsti pisave ter vrsti papirja. Pripravita vsebino vabila oziroma naznanila. Odločita se lahko tudi za ročno obliko vabila, kjer je uporabljena kaligrafska pisava.

- GLASBA - določita kakšno glasbo si želita v cerkvi in med slavjem. Izberita in rezervirajta solista, organista, glasbeno skupino ali DJ-ja. Dogovorite se za repertoar, skladbo za nevestin prihod, skladbo za prvi ples in za spremljajoč zabavni program.

- FOTOGRAFIJE - za dragocene spomine. Premislita ali želita izvirne fotografije poklicnega fotografa ali bodo fotografije iz domačega fotoaparata, prav tako v redu. Si želita le nekaj fotografij, ali si želita celodnevno spremljanje s fotoaparatom? Rezervirajta svoj termin slikanja in/ali snemanja.

- SEZNAM POROČNIH DARIL - večina gostov želi že ob vabilu vedeti, kaj si želita, saj je izbiranje darila s tem lažje. Seznem daril lahko priložita vabilu, ali povesta v kateri trgovini je na voljo knjiga želja, ali pa določita nekoga, ki bo usklajeval darila za vaju, da se ne bodo ponavljala.

- POROČNI PREVOZ - uskladita želje o prevozu. Morda bi želela zbuditi še malo pozornosti na cesti? Razmislita o kočiji, avtu častitljivih let, limuzini, ... Če sta izbrala najem prevoza, ga rezervirajta.

- POROČNO POTOVANJE - tudi, če še nimata dokončno določenega kraja medenih tednov, se v službi dogovorita za dopust in povejta kdaj bo poroka. Izognita se stresu in pojdita na dopust že pred poroko.

- POROČNI SERVIS - morda se bosta raje odločila za pomoč katere od poročnih agencij, ki bo prevzela celotno organizacijo poroke in se tako izognila stresu ob pripravah.

Štiri mesece pred poroko

- POROČNA PRSTANA - uskladita mnenja kakšna prstana si želita izmenjati (belo ali rumeno zlato, druga kovina). Preglejta ponudbo.

- VKLJUČENI OTROCI - Želita sodelovanje mlajših otok pri obredu? OTROCI S CVETJEM so lahko posebej svečano oblečeni in z cvetličnimi košaricami poživijo obred. Stopajo pred nevesto in in z listi cvetov posipavajo njeno pot do ženina. DEČEKU Z BLAZINICO S PRSTANOMA, je zaupana posebna vlogo, saj prinaša obročka, ki sta simbol večnosti. Prihaja pred deklicami s cvetjem. DEKLICE ZA POMOČ PRI VLEČKI, pridržijo nevestino vlečko, da se ne zatika. Tudi, če nevesta nima vlečke, je lepo če stopata dve deklici za njo. Za dovoljenje vprašajta starše otrok in seveda tudi otroke.

- FRIZERSKI SALON, KOZMETIČNI SALON - nevesta naj preizkusi, če ji željeno pristaja. Čas tik pred poroko ni primeren za eksperimentiranje z barvo ali spreminjanjem običajne dolžine.  Za popoln videz je pomembna skrbna kozmetična nega, kakor tudi poročno ličenje. Nevesta naj se fotografira s testno pričesko in ličenjem.

Tri mesece pred poroko

- MATIČNI URAD - prijava z vsemi dokumenti potrebnimi za civilno poroko (osebni dokument, osnovni podatki o pričah, ki morajo biti polnoletne, nekaj evrov pristojbine).

- RESTAVRACIJA - s "šefom" določite poročni jedilnik, naj vama postreže izbrane jedi. Pozanimajta se glede vina in ostale pijače. Navadno je na računu strošek za pijačo največji. Jasno se dogovorita, kaj plačata vidva in kaj gostje sami (pijača v baru)... Pri sestavi jedilnika upoštevajta tudi otroke.

- PRENOČIŠČA - Ne želita prespati prve noči doma? Rezervirajta sobo za poročno noč v hotelu ali drugje. Rezervirajta prenočišča za povabljene, ki prihajajo od drugod.

- CVETJE - obiščita izbranega cvetličarja in se dogovorite za nevestin šopek, naprsne šopke, aranžma v restavraciji, cerkvi, na avtomobilih, cvetje za otroke s košaricami. Morda se uspete dogovorite za celotno dekoracijo slavnostnega prostora.

- DEKORACIJA - priskrbita vso potrebno dekoracijo za slovesni prostor (prti, prtički, prevleke za stole, embalaža za pecivo, ...).

Dva meseca pred poroko

- DARILA ZA GOSTE - darila za družice, za otroke s cvetjem, za starše, za priče, za ostale svate; lahko so različna, niti ne bo narobe, če bodo povsem enaka. Naj bo dodana osebna nota, naj bodo izvirna.
- POROČNA PRSTANA - naročita poročna prstana. Želita vgraviran napis?
- KNJIGA GOSTOV - pripravita lep zvezek, v katerega bosta zapisala, kdo je bil na poroki in kaj vama je podaril. Po poroki je zelo pomembno, da se povabljenim zahvalita za pozornost.
- VEČERNA OBLEKA - nevesta jo izbere, če se namerava po obredu preobleči.
- ANIMACIJA ZA OTROKE - za njih lahko pripravita poseben prostor in dodatno animacijo. Poskrbita za animatorja ali pa prosita starejše otroke, da bodo poskrbeli za mlajše otroke, se skupaj zabavali, risali, igrali družabne igre, gledali risanke, ... V primeru, da ne želita otrok na poroki, v vabilu jasno opredelita željo.
- SPREJEM DOMA - bosta na dan poroke sprejemala goste vsak na svojem domu? Napišita dopoldanski protokol (penina, hladni bife, sladice,...) Poskrbite za varstvo doma; naj nekdo, ostane doma (prijazna soseda).

 Še štirje tedni pred poroko

-SEZNAM POVABLJENIH - preglejta seznam in ga primerjajta z odgovori na vabila.
- DEKLIŠČINA / FANTOVŠČINA - povejta prijateljem in sosedom, kdaj bo slovo od samskega stanu.
- POMERITI POROČNO OBLEKO - po potrebi se še kaj popravi. Odločiti se je treba o vseh dodatkih, poskusiti perilo, kupiti nogavice (vsaj še 2 para), torbico, rokavice, ogrinjalo, podvezico, nakit... Pri odločitvi naj pomaga prijateljica ali družica.
- ZADNJE PRIPRAVE NA POROČNO POTOVANJE - preverita rezervacijo, preverita potne liste, vizume in ostale dokumente.

Še trije tedni pred poroko

- DOPOLNJEVANJE SEZNAMA GOSTOV
- POROČNI PROTOKOL IN PROGRAM - program z vsemi telefonskimi številkami razdelita med družice in ožjo družino ter izbrane, sodelujoče ponudnike.
- PREVERJANJE VSEH DOGOVOROV - preverita vse dogovore, ki sta jih sklenila z izbranimi ponudniki.
- HOJA Z NOVIMI ČEVLJI - večkrat jih obujta, priskrbita si obliže za žulje, s podplatov odstranita morebitne listke s ceno, ...

Še dva tedna pred poroko

- TORTA - pri izbranem ponudniku naročita torto. Dogovorita se za prevoz. Priskrbita si primeren nož in lopatko za prelaganje rezin torte na krožnike.
- SEDEŽNI RED - poskrbita za pravilno razvrstitev miz in v restavracijo sporočita zadnje število povabljenih. Čas je za pisanje namiznih napisov, sedežnega reda, jedilnih listov. Z restavracijo se dogovorite, do katere ure vas lahko gostijo.
- NAZNANILA ZNANCEM - pošljita jih znancem, ki jih ne nameravata povabiti na poroko.
- TESTNA PRIČESKA IN TESTNO LIČENJE - naj bodo negovane tudi roke in noge. Na poročni dan morajo biti roke posebno negovane in lepe.
- DEKLIŠČINA / FANTOVŠČINA - organizirajta jo sočasno, lahko tudi skupaj.

Še teden dni

- FRIZER ZA ŽENINA - da ne bo čisto na sveže ostrižen.
- PEDIKURA - dan bo dolg in noge bodo obremenjene, zato jim privoščita nego in osvežitev.
- POMERITI POROČNO OBLEKO - in vse dodatke. Še je čas za kakšno spremembo.
- GENERALKA POTI - prepeljita vso pot od doma do poročnega urada do cerkvenih vrat in do restavracije.Na dan "DA" imejta v mislih določen čas, potreben za določeno razdaljo.
- SPROŠČANJE IN UŽIVANJE - privoščita si sproščen vikend v naravi. Posvetita se sebi in drug drugemu.

Dan pred poroko

- KOVČEK ZA POROČNO POTOVANJE - vanj zložita še zadnje kose obleke.
- PRIPRAVA TORBICE - puder, rdečilo, črtalo za ustnice, glavnik, najnujnejši šivalni pribor, aspirin, parfum, nadomestne nogavice, robčke, ... Naj jo za nevesto nosi mati ali prijateljica.
- MANIKURA - lakiranje nohtov.
- POROČNA PRSTANA - priča in ženin poskrbita za poročna prstana. Zavezana na blazinico ju deček prinese v sprevodu pred deklicami s cvetjem in pred nevesto.
- CVETJE - ženin prevzame poročni šopek in se dogovori za prevzem ostalih aranžmajev v naslednjem dnevu.

Po poročnem potovanju

- ZAHVALA - vsakemu gostu se pisno zahvalita za osebno darilo.